Hondenschool  & Gedragstherapie 

Ik ben Charlotte Bouma. Afgestudeerd kynologisch instructeur bij Dogvision en O&O. 

 

Als eigenaar van twee honden, Beau en Guus, heb ik denk ik alles fout gedaan wat je maar kan verzinnen.

 

Ik zal jullie een stukje meenemen in mijn 'hondenreis'. Ik ben afgestudeerd jurist en heb daarnaast vakken van humane psychologie gevolgd. Na mijn studie heb ik jaren gewerkt als bewindvoerder en curator. Van de één op andere dag heb ik ontslag genomen. Dagenlang achter de computer zitten was niet iets wat mij gelukkig maakte.

 

In de tussentijd hadden mijn partner en ik een hondje geadopteerd. Beau. Beau is een Roemeen. Zij was negen maanden toen ze bij ons kwam. Voordat we het wisten zaten we in de auto met een hond op schoot. Ze had een oranje touw om haar nek geknoopt en wilde niks van ons weten. Toch wist ik zeker dat Beau en ik vriendjes zouden worden. Dat laatste werden we zeker, maar dat heeft wel bloed, zweet en tranen gekost. 

 

Ik wilde meer weten over Beau. Ik wilde haar leren begrijpen, maar bovenal: ik wilde dat ze als huishond ging functioneren. En daar sta je dan met je hondje op het trainingsveld bij de hondenschool. In de eerste minuut had ze al een trainer gebeten. 

 

Vervolgens heb ik alle adviezen van hondeneigenaren, ongeschoolde trainers, buren en familie aangehoord. Iedereen heeft een mening over hoe je een hond moet trainen en/of moet opvoeden, maar het was niet de manier waarop ik het wilde. Ik wilde Beau begrijpen en haar veiligheid bieden. Ik begon met het volgen van cursussen en ben jarenlang trainer geweest bij Hondenschool Nunspeet. 

 

Na mijn ontslag heb ik de keuze gemaakt: ik ga weer naar school voor de opleiding kynologisch gedragstherapeut. Ondertussen ben ik afgestudeerd kynologisch instructeur en kynologisch gedragstherapeut in wording. Mijn droom is werkelijkheid geworden: ik heb mijn eigen hondenschool!

 

Ondertussen gaat het met Beau goed (!), behalve als we een kat tegenkomen op straat..

 

Inmiddels hebben we een tweede hond, Guus. Guus was drie jaar toen hij bij ons kwam wonen en is niet meer weg te denken uit ons gezin. 

 

Omdat ik weet hoe leuk een hond is, maar ook hoe zwaar het kan zijn om een hond op te voeden, wil ik andere mensen hierbij ondersteunen en begeleiden. Heb jij een hond waarmee je tegen problemen aanloopt? Wil je meer weten over opvoeding van honden? Of wil je gewoon op een ontspannen manier in een kleinschalige groep trainen? Dan maak ik graag kennis met jou en je hondenvriend! 

Even voorstellen.. 

Opleidingen en Certificaten 

 

 • Gediplomeerd 'Kynologisch instructeur' (Dogvision en O&O)

 • Certificaat 'Biologie van de hond' (Dogvision)

 • Certificaat 'Ethologie van de hond' (Dogvision)

 • Certificaat 'Leren bij honden' (Dogvision)

 • Certificaat 'Probleemgedrag bij honden' (Dogvision)

 • Certificaat 'Welzijn en abnormaal gedrag bij honden' (Dogvision)

 • Certificaat 'Gedragstherapie in de praktijk' (Dogvision)

 • In opleiding voor 'Kynologisch Gedragstherapeut' (Dogvison)

 • Deelnamecertificaat 'Hoe gaat je om met een angstige en/of onzekere hond?' (Monique Bladder)

 • Bewijscertificaat 'Hondengedrag: lichaamstaal, gedragsherkenning, hoog risico honden, dominantie en associatieleren' (Tinley Academie) 

 • Deelname certificaat 'Alleen thuis zijn' (Argos)

 • Deelname certificaat 'Najagen' (Argos)